Πέμπτη 26 Αυγούστου 2010

Μακριά πορεία

"Ξεκινώντας από τα σύνορα του Μέιν με τον Καναδά, εκατό νεαροί παίρνουν μέρος σε έναν εξαντλητικό μαραθώνιο προς το Νότο. Στη διάρκειά του απαγορεύεται να κάνουν στάση, και πρέπει να διατηρούν μια μέση ταχύτητα 6,5 χιλιομέτρων την ώρα, αλλιώς....τους γίνονται προειδοποιητικές παρατηρήσεις. Ύστερα από τρεις προειδοποιήσεις, ο παραβάτης εγκαταλείπει τον αγώνα με μια σφαίρα στο κεφάλι. Όσο για τον νικητή της Μακριάς Πορείας, αυτός θα αποκτήσει ότι επιθυμεί για όλη την υπόλοιπη ζωή του.
Η Μακριά Πορεία έιναι ένας ζοφερός μελλοντολογικός καθρέφτης της σύγχρονης Αμερικής, όπου ο Β Παγκόσμιος Πόλεμος έχει παραταθεί ως τη δεκαετία του 50 και η εξουσία έχει περιέλθει στα χέρια των στρατιωτικών. Σε αυτόν τον "γενναίο, νέο κόσμο", κορυφαίο αθλητικό γεγονός θεωρείται η Μακριά Πορεία. Το αγώνισμα, που διεξάγεται κάθε χρόνο και μεταδίδεται τηλεοπτικά σε ολόκληρο τον κόσμο, προσελκύει ένα πλήθος φανατικών υποψηφίων αθλητών, καθώς και απλούς θεατές, οι οποίοι παίζουν δισεκατομμύρια δολάρια σε στοιχήματα."
Με αυτές τις δύο παραγράφους, η Πρωτοπορία περιγράφει ένα από τα καλύτερα βιβλία που έχω διαβάσει ποτέ, τη Μακριά Πορεία του Stephen King.   
-Σκεφτείτε την πορεία από τον Καναδά μέχρι το Νότο ως μια καθημερινή μάχη επιβίωσης, ή -για να το επικαιροποιήσω- τον Τέταρτο Δρόμο προς το Σοσιαλισμό.
-Τοποθετείστε στη γραμμή εκκίνησης Έλληνες, Ιρλανδούς, Αργεντίνους, Ούγγρους και γενικά όσους  οδοιπόρους είχαν κι έχουν την τιμή να λαμβάνουν -άθελά τους- μέρος στις νεοφιλελεύθερες αλχημείες.  
-Σκεφτείτε την ταχύτητα των 6,5 χιλιομέτρων την ώρα ως το ρυθμό όπως αυτός επιβάλλεται από τους κανόνες του Μνημονίου, οι οποίοι πρέπει να τηρούνται απαρέγκλιτα.
-Χαρίστε δικαιωματικά τη θέση των κριτών στους δημοσιογράφους του MEGA και του ΣΚΑΪ, στο Μητσοτακέικο, στον Πάγκαλο και τον Λοβέρδο.
-Θεωρείστε ως παραβάτες τους μη δυνάμενους να ακολουθήσουν τους εξοντωτικούς ρυθμούς στους οποίους παιανίζει το τρίο Troika, άνεργους, συνταξιούχους και λοιπά ψωράλογα που δε λένε να κουνήσουν τα πόδια τους και να μας ακολουθήσουν με βήμα ταχύ στη νέα εποχή.
-Οπλίστε τη θαλάμη του όπλου με ΦΠΑ 23%, με κατάρρευση του ΕΣΥ, με συγχωνεύσεις τμημάτων στη δημόσια εκπαίδευση, με κόψιμο δύο μισθών.
-Αγνοείστε το ότι στο βιβλίο η συμμετοχή είναι εθελοντική αν και εδώ που τα λέμε, και στην ελληνική version κατά κάποιο τρόπο οι δρομείς οικειοθελώς συμμετέχουν. 
 Σας θυμίζει κάτι; 

5 σχόλια:

  1. Κατά διαβολική σύμπτωση, πήγα να αγοράσω το βιβλίο (για δώρο) χθες κ έμαθα ότι έχει πάψει να εκδίδεται! Όποιοι θέλουν ας ψάξουν τα τελευταία αντίτυπα σε ράφια συνοικιακών -κ μη- βιβλιοπωλείων...

    Υ.Γ. Εγώ φτάνω να πω ότι είναι το 2ο καλύτερο βιβλίο που έχω διαβάσει. Το πρώτο δεν το έχω διαβάσει ακόμα...

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Εντύπωση μου κάνει που βιβλίο του King παύει να εκδίδεται. Όπως και να έχει, όταν το είχα διαβάσει, είχα σοκαριστεί από το πόσο σκοτεινό ήταν. Πραγματικό έπος.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. το είχα διαβασει απνευστί πριν δυο καλοκαίρια στο τραίνο Αθήνα-Κατερίνη, απίστευτο βιβλίο... το είχα δώσει και στον ξαδερφό μου να το διαβάσει και είχε κλάψει στο τέλος... λές να φτάσουμε να κλαίμε και εμείς όταν θα τελειώσουν μαζί μας το ΔΝΤ και οι λοιποί φίλτατοι??? παρεπιπτόντως ενδιαφέρον παραλληρισμός...
    σε ευχαριστω που μου το θύμησες πάντως, πρέπει να ψάξω να βρω που το'χω...(αν και δεν νομίζω ότι θέλω να το ξαναδιαβάσω)

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  4. Μετά την αποχώρηση του ΔΝΤ, είμαι πολύ περίεργος να δω τον πρωθυπουργό όταν θα τρέχει για να μην φάει ξύλο. Σαν την σκηνή του APOCALYPTO όπου οι ιθαγενείς πετάνε ξύλα και βέλη στον φυγά-ήρωα.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  5. Φίλε ανώνυμε, η αλήθεια είναι ότι υπάρχουν κάποια έργα τα οποία αρκεί να τα διαβάσεις ή να τα δεις μία φορά και οι εικόνες που παράγονται από αυτά κρατούν για πάντα. Η "Μακριά Πορεία", θα συμφωνήσω ότι ανήκει σε αυτή την κατηγορία.
    Elf, ξέρεις κάτι που δεν ξέρουμε; Προσωπικά δε βλέπω καμία αποχώρηση του ΔΝΤ ή, για να είμαι ακριβής, της φιλοσοφίας τύπου ΔΝΤ. Παρεμπιπτόντως, συγχαρητήρια για το blog σου. Πολύ ενδιαφέρον!

    ΑπάντησηΔιαγραφή