Πέμπτη 27 Ιανουαρίου 2011

Πρόβατα

Διάβαζα πρόσφατα ένα άρθρο σχετικά με τις ηπατίτιδες και θυμήθηκα ένα τραγελαφικό σκηνικό το οποίο έζησα πριν τρεις μήνες σε μια διάλεξη συνεδρίου σχετικά με τη θεραπεία της ηπατίτιδας Β. Μην αγχώνεστε, δεν πρόκειται να ασχοληθώ με την ιατρική πλευρά του θέματος, αλλά με την αμιγώς ψυχιατρική.
Χώρος: Συνεδριακό Κέντρο Μεγάρου Μουσικής Αθηνών. 
Χρόνος: Νοέμβριος 2010, με 22 βαθμούς θερμοκρασία.
Τι πρέπει να γνωρίζει ο μη ειδικός: Τίποτε το ειδικό. Απλά ότι για τη θεραπεία της ηπατίτιδας Β έχουν ξεχωρίσει δύο φάρμακα με παρόμοιο μηχανισμό δράσης, το Χ και το Υ. Να σημειωθεί ότι τα φάρμακα ανήκουν σε διαφορετικές εταιρίες. Άλλωστε, αν ανήκαν στην ίδια δε θα ήταν δύο, αλλά ένα.
Πλοκή: Ο τίτλος της διάλεξης ήταν "Ο ρόλος του φαρμάκου Χ στη θεραπεία της ηπατίτιδας Β". Ομιλητής ήταν ένας πραγματικά αξιόλογος καθηγητής Ηπατολογίας, ο οποίος αφού ευχαρίστησε την εταιρία στην οποία ανήκε το φάρμακο Χ για την υποστήριξη της εκδήλωσης και την παροχή των ντελικατέσσεν που θα τσακίζαμε στο τέλος, παρουσίασε δεδομένα για όλα τα φάρμακα που χρησιμοποιούνται στη θεραπεία της νόσου και τα οποία είναι πέντε ή έξι στο σύνολο. Κατέληξε λέγοντας ότι αποτελεσματικότερα όλων είναι το Χ και το Υ, με παρόμοια δραστικότητα, παραπλήσιο κόστος και σχεδόν ίδιο προφίλ ανεπιθύμητων ενεργειών.
Κορύφωση: Ακολουθεί παρουσίαση πραγματικών περιστατικών με ερωτήσεις και ανώνυμες απαντήσεις από το ακροατήριο. Μας μοιράζονται ασύρματες διαβολοσυσκευές, μέσω των οποίων καλούμαστε να απαντήσουμε στις ερωτήσεις που εμφανίζονται στη γιγαντοοθόνη. Μετά από κάποιες σημαντικές αλλά ελάχιστα ιντριγκαδόρικες ερωτήσεις, ερχόμαστε στην ερώτηση-φωτιά. Ποιο φάρμακο θα προτείνατε στον ασθενή;  Τικ-τακ, τικ-τακ... Αντίστροφη μέτρηση μέχρι να εμφανιστούν στην οθόνη τα αποτελέσματα. [ηχητικό εφέ, ρούλο στο ταμπούρο] και...

Φάρμακο Χ: 74%                                            Φάρμακο Υ: 20%

Να γελάνε και οι πέτρες. Εκεί που οποιοδήποτε ανεξάρτητο και μη χειραγωγούμενο ακροατήριο θα ψήφιζε βάσει πιθανοτήτων μισό-μισό, άντε 60-40 υπέρ της γηπεδούχου εταιρίας, ο έλλην γιατρός διάλεξε σαν πρόβατο αυτή η οποία ήταν χορηγός, αγνοώντας κάθε επιστημονικό δεδομένο που είχε παρουσιαστεί νωρίτερα (πριν δέκα λεπτά για την ακρίβεια) και αναγκάζοντας τον ομιλητή να αναφωνήσει "είπαμε να είστε καλοί με τον χορηγό, αλλά αυτό παραπάει"! Κι ύστερα μου λες δε σου γράφω...


4 σχόλια:

  1. omg.Ellada...............ego ta leo !!!

    deerman.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Δε νομίζω ότι ο Έλληνας γιατρός είναι το μόνο θύμα της φαρμακευτικής προπαγάνδας. Στο εξωτερικό έχουν συμβεί απείρως χειρότερα όσο αφορά τον αριθμό των παραπλανημένων γιατρών, με πλέον χαρακτηριστικό παράδειγμα την ομολογία "λάθους" από το πλέον "έγκυρο" ιατρικό περιοδικό για την ανάρτηση μελέτης που προπαγάνδιζε φάρμακο για το διαβήτη αποκρύπτοντας τις παρενέργειές του. Όμορφος κόσμος, αγγελικά πλασμένος!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. Μη ξεχνάς και την προσπάθεια -τουλάχιστον- του μέσου νου να συμφωνεί δημόσια (έστω και με καλυμμένο κοντρόλ) με τον κοινό τόπο - όταν παρουσιάζεται έτσι. Κοινώς κουνάω συγκαταβατικά το κεφάλι - με ροπή προς τα κάτω.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  4. Ανώνυμε (που μόνο ανώνυμος δεν είσαι!), αυτό ακριβώς το χαρακτηριστικό είναι εκμεταλλεύσιμο για ιδιοτελείς σκοπούς από την προπαγάνδα. Την επόμενη μέρα υπήρχε ημερίδα για το φάρμακο Υ. Δεν πήγα, αλλά νομίζω φαντάζεσαι τα αποτελέσματα...

    ΑπάντησηΔιαγραφή