Τετάρτη 12 Μαΐου 2010

Σημειωματάριο 5ης Μάη 2010 (μία εβδομάδα μετά)

1. Η διαδήλωση ήταν η μεγαλύτερη σε όγκο μετά αυτή κατά την επίσκεψη του σαξοφωνίστα Clinton στην Αθήνα το 1999 ή το 2000. Δε θυμάμαι ακριβώς γιατί μας είχαν λολώσει στα δακρυγόνα. Αφού  θυμάμαι ακόμα το όνομά μου και δεν έχω βγάλει βυζιά, πάλι καλά να λέτε.
2. Οι μάσκες έπεσαν, όχι σύμφωνα με το γνωστό σχήμα λόγου, αλλά κυριολεκτικά. Τη Βουλή δεν πήγαν να κάψουν οι γνωστοί κουκουλοφόροι, αλλά άνθρωποι χωρίς κουκούλες, κράνη ή μαντήλια. Η προ 18μήνου  ρήση του Πάκη Παυλόπουλου "στη δημοκρατία οι πολίτες δε χρειάζεται να φορούν κουκούλες", έγινε πραγματικότητα. Βέβαια, δεν ξέρω κατά πόσο αυτό το πολιτειακό έκτρωμα μπορεί να χαρακτηριστεί δημοκρατία.
3. Οι ταραξίες μεγάλωσαν. Αν το πολιτικό σύστημα αδυνατεί να εκτιμήσει τη σημασία της εικόνας τριανταπεντάρηδων και σαραντάρηδων να προσπαθούν να εισβάλουν στο κοινοβούλιο ή να φωνάζουν συνθήματα τα οποία μέχρι πρότινος ήταν αποκλειστικό προνόμιο των φρικιών, τότε συγνώμη αλλά ας καεί το μπουρδέλο η Βουλή.
4. Όσο κι αν ωρύονται οι διάφοροι κονδυλοφόροι περί ανθελληνικού μένους από τα ξένα ΜΜΕ, η κάλυψη των γεγονότων από τα τελευταία ήταν απείρως πιο ώριμη από αυτή των εγχώριων. Τόσο οι αναποκριτές του Associated Press όσο και αυτοί του BBC ή του Reuters κατάφεραν να μη χαθεί το πολιτικό μήνυμα της ημέρας κάτω από το απίστευτο βάρος της τραγωδίας από τη δολοφονία των τριών ανθρώπων.
5. Τα περί ευθύνης της Marfin για το θάνατο των τριών επειδή -λέει- δεν έκλεισε το κατάστημα δε με πείθουν, χωρίς να αγνοώ τις αιτιάσεις περί εκβιασμού από την εργοδοσία. ή ελλείψεων στα μέτρα ασφάλειας. Υπό τις παρούσες συνθήκες, δε μου φαίνεται περίεργο ή αντεπαναστατικό να προτιμήσει κανείς το μεροκάματο από την πορεία. Η ευθύνη του κράτους αλλά και όλων μας έγκειται αλλού και τη γνώμη μου την παρέθεσα πριν λίγες ημέρες. Οι άνθρωποι δολοφονήθηκαν και ας μη δημιουργούμε άλλοθι για τα εκτρώματα.
6. Την υστερία περί πλήγματος στη "βαριά βιομηχανία της χώρας", τον τουρισμό, τα ακούω βερεσέ. Λες και η χωριάτικη στα 8 ευρώ τον τονώνει.
7. Αλέκα, οι λυκοφιλίες δε βοήθησαν κανένα. Ξέρεις εσύ. Λούσου τα τώρα (δυστυχώς).
8. Πιθανόν η ελληνική ακροδεξιά όπως αυτή εκφράζεται σήμερα από τον Καρατζαφύρερ να είναι η πιο φλώρικη ακροδεξια ever. Για τέτοιες ορντινάτσες του συστήματος η εκάστοτε κυβέρνηση μπορεί να πλήρωνε κιόλας. Πού είναι ο παλιός καλός φασίστας των φοιτητικών μου χρόνων, για τον οποίο ξενυχτούσαμε με Lioko και λοιπούς; (Εδώ είναι, μη γελιόμαστε. Απλά άλλαξε το περιτύλιγμα)
9. Καινούργιο κοσκινάκι μου και πού να σε κρεμάσω: "Η ανυπακοή στο Σύνταγμα ευνόησε την εκδήλωση των φαινομένων βίας". Ρε παιδιά, μιλάτε για το ίδιο Σύνταγμα το οποίο εσείς οι ίδιοι θέλετε να τροποποιήσετε ώστε να επιτρέπει την ίδρυση ιδιωτικών πανεπιστημίων;
10. Προς Υπουργό Εξωτερικών Αυστρίας, ο οποίος δήλωσε ότι η υπομονή των Ευρωπαίων εταίρων απέναντι στην εταίρα Ελλάδα και τις αντιδράσεις των ελλήνων πολιτών εξαντλείται. Από 5ης Μαΐου έχετε χειροπιαστές αποδείξεις ότι παράλληλα με τη δική σας εξαντλείται και η δική μας.
11. Το πόσο έχω στεναχωρηθεί που έπεσε το ευρώ σε σχέση με το δολάριο λόγω της διαδήλωσης δεν περιγράφεται. Φρίκη...

2 σχόλια:

  1. Καλησπέρα Κώστα! Πολύ συμπυκνωμένο και ενδιαφέρον το κείμενό σου - επίτρεψέ μου κάποια σχόλια.
    2 + 3. Δύο δρόμοι υπάρχουν, νομίζω: ή καίμε τη Βουλή και όλα τα άλλα και έχουμε έτοιμη την πρόταση για τη διαδοχή τους ή δουλεύουμε-αγωνιζόμαστε ώστε να λειτουργήσει σωστότερα-δικαιότερα το υπάρχον καθεστώς. Την τρίτη λύση μου την είπε ένας οικογενειακός φίλος κάποιας ηλικίας χτες: να βγουν τα τανκς στους δρόμους. Ελπίζω να συμφωνήσουμε ότι δεν θέλουμε αυτή την οδο...
    6. Προσωπικά τις λογικές των συνδικαλιστών δεν τις δέχτηκα ποτέ. Καταλαβαίνω τη συμπάθειά σου στο ΠΑΜΕ αλλά αυτά που κάνουν ώρες-ώρες με βγάζουν απ' τα ρούχα μου.
    7. Μην απασχολείς την Αλέκα, σε παρακαλώ! Αυτή τη στιγμή προσεύχεται μπροστά στο εικόνισμα του Στάλιν... Αλλά αλήθεια, σε ποιες λυκοφιλίες αναφέρεσαι; Δεν έχω παρακολουθήσει τι έγινε οπότε θα με διαφώτιζαν οι πληροφορίες σου.
    8. Η κατάντια της πολιτικής μας ζωής νομίζω ότι αντικατοπτρίζεται απολύτως στο γεγονός ότι τα αυτονόητα έχει μείνει να τα λέει ο Καρατζαφέρης - και μη χειρότερα...
    9. Έχοντας φάει περισσότερα από 10 χρόνια στους διαδρόμους των ανώτερων και ανώτατων ιδρυμάτων μας, πλέον δε νομίζω ότι υπάρχει σωτηρία. Οπότε, εκεί που την ανώτατη εκπαίδευση λυμαίνονται οι εμετικές κομματικές νεολαίες, ας έρθουν και τα ιδιωτικά πανεπιστήμια, μήπως βάλουμε μυαλό...

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Μιχάλη, καλησπέρα. Όσο αφορά τα σχόλιά σου:
    - Φυσικά και δεν είμαι της άποψης να καεί η Βουλή. Απλά λέω ότι αν αυτοί οι οποίοι θα κληθούν να υπερασπιστούν τον κοινοβουλευτισμό δεν αντιληφθούν τα σημεία των καιρών, τότε ή θα καεί η Βουλή, ή θα έρθουν τα τανκς ή θα έρθει ο Βγενόπουλος ως μεσσίας, κάτι το οποίο με τρομάζει απίστευτα. Επί της ουσίας μάλλον συμφωνούμε.
    - Η συμπάθειά μου δεν αφορά το ΠΑΜΕ και κακώς δεν το διευκρίνισα. Μιλάω για τη σωρεία σχολίων σχετικά με ακυρώσεις κρατήσεων κλπ λόγω της πορείας. Ποτέ δε θα βάλω στην ίδια μοίρα την επιχειρηματική ευημερία κάποιων με το δικαίωμα στη διαδήλωση. Ειδικά για το ΠΑΜΕ, να σου πω ότι διαφωνώ κάθετα με την τακτική που ακολούθησε στο λιμάνι του Πειραιά. Αυτό ήταν πράγματι μεγάλο πλήγμα από κακή επαναστατική γυμναστική.
    -Το Δεκέμβρη του 2008 η Αλέκα παρουσιάστηκε περίπου ως θεματοφύλακας της νομιμότητας μαζί με τα άλλα αστικά κόμματα (τα οποία σήμερα την κατηγορούν για συνταγματική εκτροπή) με στόχο να πλήξει άλλες αριστερές δυνάμεις. Το έργο ξαναπαίχτηκε τώρα με αντιστροφή των ρόλων.
    -Φίδι κολοβό να τον πω; Νυφίτσα; Το θέμα είναι ότι ο Καρατζαφέρης πλασάρει τώρα το ακροδεξιό του εμπόρευμα με πολλή μεγαλύτερη επιτυχία από αυτή με την οποία πλάσαρε κιλώτες προ 30ετίας (διαφημιστής γαρ!)
    -Αυτό είναι που με φοβίζει, ότι οι χειρότερες εκδοχές παρουσιάζονται περίπου ως αναγκαίος μονόδρομος. Αλλά ειδικά για τα ΑΕΙ και ΤΕΙ, καλά να πάθουμε.

    ΑπάντησηΔιαγραφή