Τετάρτη 19 Ιανουαρίου 2011

Ο πιο καλός ο μαθητής

Το συγκεκριμένο απόσπασμα από το μάθημα του καθηγητή Richard D. Wolff έχει κατακλύσει το διαδίκτυο. Το ανεβάζω κι εγώ για κάποιους πολύ ταπεινούς λόγους. Πρώτον, γιατί τέτοιον καθηγητή έχω συναντήσει μία ή δύο φορές σε όλη μου τη ζωή. Δεύτερον, για να θυμίσω το πόσο καταπληκτικό blog είναι το Jungle-Report, το οποίο και ανέβασε το συγκεκριμένο απόσπασμα. Τρίτος και τελευταίος λόγος, για να θυμίσω πόσο απλά είναι τα πράγματα. Απλά και κρυστάλλινα. Αφήστε τα spreads, τα swaps, τα funds, τη Lehman Brothers ή τους Allman Brothers, η Standard&Poors ή τους Simon&Garfunkel. Τα τεφτέρι του μπακάλη είναι αποστομωτικό καμιά φορά... Πραγματικά, αξίζει τον κόπο να το παρακολουθήσει κανείς όλο κι όχι αποσπασματικά. Με τις υγείες σας!


5 σχόλια:

  1. Από που να αρχίσεις και από που να τελειώσεις τον σχολιασμό για ένα τέτοιο video! Για κάτι τέτοια σ'αγαπάω!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Πλάκα δεν έχει όπως τα λέει ο θείος;

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. Κι επειδή έχω μάτια πίσω από την πλάτη, σε ρωτάω αγαπητέ Σάκη: είναι ή δεν είναι οι μετοχές και τα ομόλογα περιουσιακό στοιχείο;

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  4. hahah!!! Κοίταξε να δεις : Θεωρώ ότι δε γίνεται να επιβάλεις φόρο στην απλή κατοχή μετοχής ή ομολογίας. Φόρος θα μπορούσε να μπει στη διανομή μερίσματος από τη μετοχή και στη μεταβιβασή της εφόσον γίνεται σε τιμή μεγαλύτερη από αυτήν της τιμής κτήσης. Αντίστοιχα στην ομολογία θα μπορούσε να φορολογηθεί η περιοδική απόληψη τόκου και η επιστροφή του προσαυξημένου κεφαλαίου.

    Σε κάθε περίπτωση τα θέματα αυτά:α) θα τα απαντήσουμε το καλοκαίρι μετά το "Δίκαιο της Κεφαλαιαγοράς" του επόμενου εξαμήνου και
    ΚΥΡΙΩΣ
    β)είναι το δέντρο στο δάσος γιατί αν υπάρξει η πολιτική βούληση αποτελούν προσπελάσιμα κωλύματα, ουσία υπεκφυγές χάριν των θεσάντων το ίδιο το οικονομικό-φορολογικό-επιχειρηματικό δίκαιο και των πρώτιστα εξυπηρετουμένων από αυτό.

    :-))

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  5. Θα σταθώ στο (β) μέρος του σχολίου σου. Το να κατέχεις κάποιες μετοχές, είναι ή δεν είναι περιουσιακό στοιχείο; Κι ένα σπίτι μπορεί να το κατέχεις κι ύστερα να το πουλήσεις σε υψηλότερη ή χαμηλότερη τιμή. Το δηλώνεις όμως και αν δεν κάνω λάθος φορολογείσαι για αυτό. Θα συμφωνήσεις, πιστεύω, ότι οι επιστήμες και ειδικά η νομική σκοπό έχουν να προάγουν το εν γένει καλό και όχι να προστατεύουν αυτούς οι οποίοι μπορούν να ασκήσουν επιρροή στο νομοθέτη προς όφελός τους. Δεν μπορεί τα νομοθετήματα να έχουν χαρακτήρα αυτοεκπληρούμενης προφητείας και απλά η ύπαρξή τους να επιβεβαιώνει και την ορθότητά τους.

    ΑπάντησηΔιαγραφή